Nerdeyse her sabah yemekte olduğumuz simitle beraber türlü hamur işlerinde kullanılmakta olan susam, aslına bakılırsa bir kozada büyümektedir.
– Safran
Safran insanların vücudu için çok faydalı olduğundan dolayı ‘mucize bitki’ şeklinde tanımlanmaktadır.
– Vasabi
Vasabi aslında bizim yemek kültürümüze fazlasıyla uzak. Suşi sevmekte olanların büyük bir kısmı da vasabinin bir kök bitki olduğunu ve bazı durumlarda ‘Japon yaban turpu’ denildiğini dahi bilmezler.
– Kakule
Kakule, piyasada yer alan en pahalı baharatlardan bir tanesidir, bundan dolayı da bazen ‘baharat kraliçesi’ şeklinde isimlendirilebilir.
– Muskat
Muskat ağacı ortalama olarak on ila oniki metreye kadar büyümektedir. En önemli olan bölümü de şeftaliye benzeyen çok büyük meyveleridir.
– Karabiber
Biberler, Asya benzerinde çok yüksek nemle beraber sabit sıcaklıkta büyür ve uzunluğu ise tam olarak 15 metreye kadar çıkabilir.
– Hardal
Hardalın niçin sarı bir renge sahip durumda bulunduğunu merak ediyorsanız, bu harija çiçeklerden dolayı.
– Kimyon
Kimyon, soğuk havalara karşı dayanıklı, ışıkla beraber nemi çok fazla seven, çiçekli bir bitki olarak öne çıkmaktadır.
– Yıldız anason
Bu yaprak dökmemekte olan ağaççıklar küçük yıldızlarından dolayı tanınmaktalar. Bunlar hoş kokuya sahip tohumları korumakta olan kahverengi kozalar olarak öne çıkmaktadır.
– Kapari
Kapari uzun saplara sahip olan ufak çalıların üstünde yetişmekte olan çiçek tomurcuklarıdır.
– Zerdeçal
Zerdeçal yalnızca dünya çapında ünlü bir baharat değil, aynı zaman içerisinde çok harika bir çiçekli bitki olarak öne çıkmaktadır.
– Vanilya
Vanilya fazla senelik sarmaşıklarda yetişmektedir ve aslına bakılırsa Orta Amerika’dan gelmektedir.
– Karanfil
Karanfiller aslında tropik bir ağaç üzerinde yetişmekte olan aromatik çiçek tomurcuklarıdır ve baharat yapma amacıyla yalnızca açılmamış durumda bulunan tomurcuklar kullanılmaktadır.
– Biberiye
Biberiye, Akdeniz bölgesine özgü bir baharattır ve ayrıca ‘deniz çiyi’ şeklinde isimlendirilir.
– Adaçayı
Adaçayı açık alanların yanı sıra yamaçlar ile birlikte dere ve de nehir kıyı bölgelerinde, 30 ila 40 santimetre yüksekliğe sahip çalılarda yetişmektedir.